Пето издание на конкурса (26-27 юни 2021 г.) в памет на Ясен Чуруков

На 26 и 27 юни т.г. в к.к. Боровец, хотел „Самоков” за пета поредна година се състоя Международният конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители, организиран от Сдружение “Мюзик Контекст” в партньорство със Съюза на българските музикални и танцови дейци и АМТИИ ‘Проф. Асен Диамандиев”. Тазгодишното издание на конкурса беше посветено на своя създател и основен организатор г-н Ясен Чуруков – председател на Сдружение „Рила 2011”, правоприемник на Сдружение “Мюзик Контекст” , който на 29.03.2021 г. загуби битката с Ковид-19. В негова памет бе учредена награда от 300 лв, която беше спечелена от “Трио Лауреат” в категория КАМЕРНА МУЗИКА.

Въпреки голямата загуба и в условията на усложнената обстановка поради пандемията за участие в Петия международен конкурс бяха записани над 150 души, което е своеобразен рекорд в досегашната му история. Кандидатите бяха от различни възрастови групи, като най-малкият участник беше на 6 години, а най-възрастният – на 51 години. Сред изпълнителите имаше представители на Национално музикално училище “Любомир Пипков”, АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”, НУМТИ “Добрин Петков”, НМА “Проф. Панчо Владигеров” и др.

За двата дни на конкурса изпълнителите представиха своите материали пред петте комисии от специалисти, в чийто състав бяха включени именити български музикални дейци, като проф. Иванка Нинова, проф. Ростислав Йовчев, проф. Тони-Шекерджиева Новак, която е и артистичен директор, проф. Борислав Ясенов, Магдалена Далчева, проф. Людмил Петков, Станислав Почекански, проф. Костадин Бураджиев и др.

Организаторите на Петия международен конкурс “Проф. Асен Диамандиев” се бяха постарали максимално да съдадат добри условия за изява на участниците, но неочаквана дъждовна буря доведе до авария и спиране на електрозахранването в комплекса. Настъпилото объркване продължи за кратко време, а изпълнителите продължиха своето представяне под светлината на фенерите от мобилните устройства, които членовете на журитата и родителите бяха насочили към тях. В смълчаните зали се създаде магическо усещане, а децата като истински музикални изпълнители, без да трепнат, свиреха независимо от условията!

В края на конкурса всички изпълнители получиха сертификати за участие от организаторите, а журитата определиха първенците в отделните групи, които получиха и дипломи за награди. Бяха раздадени и грамоти за високи педагогически постижения на изтъкнати педагози, сред които проф. Милена Моллова, Ива Любомирова, Пенчо Пенчев, Юлия Марковска и др. както и дипломи за висок художествен акомпанимент, сред които Елвира Матева, Антоанета Балабанова, Любен Илиев и др.

Петият международен конкурс за камерни ансамбли и индивидуални  изпълнители „Проф. Асен Диамандиев” приключи при огромен интерес и препълнена зала с над 300 души с концерт на лауреатите и раздаване на спечелените награди. Поздравително слово беше отправено от проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, Станислав Почекански – Председател на СБМТД, Ралица Базайтова – Главен експерт в Министерство на културата и др.
За участие в концерта журито избра шест участника, по един  от всяка категория – “Квартет Казабуе”, Калия Калчева – пиано, Антония Мирчева – флейта, Виктория Маркова – арфа, Ния Керанова – китара, Андония Рабаджиева – класическо пеене, Боряна Желева – цигулка. И не на последно място – Хрисиана Савова, пиано, втора възрастова група,  която смая журито със самообладанието си, продължавайки да свири в момента, в който тока в зала “България” спря и за секунди тъмнината беше непрогледна, с което спечели първа награда, награда на СБМТД, безброй поздравления от страна на журито и се превърна в любимец на публиката!

%d bloggers like this: