Регламент

Краен срок за записване – 31 май 2022 г.

КАТЕГОРИИ, ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ И ВРЕМЕТРАЕНЕ

Възрастта на участниците се определя към датата на започване на конкурса – 24 юни 2022г. вкл. При ансамблите се сумира средната възраст на участниците. Програмата е свободна, според зададеното времетраене, като препоръчително е произведенията да са с различен характер.

КЛАСИКА
Соло изпълнител
:
– клавишни инструменти (пиано и акордеон + арфа*), струнни инструменти, китара, духови инструменти, пеене;
ВРЕМЕТРАЕНЕ
Група I  (oт 7 г. до 8 г. вкл.)До 5 минути
Група II (oт 9 г. до 10 г. вкл.)До 8 минути
Група III (oт 11 г. до 13 г. вкл.)До 10 минути
Група IV (oт 14 г. до 17 г.  вкл.)До 15 минути
Група V (oт 18 г. до 24 г. вкл.)До 17 минути
Група VI (oт 25 навършени години нагоре)До 20 минути
*Всички участници в категория КЛАСИКА – соло изпълнител представят своите произведения наизуст. Изключение правят произведения от съвременни композитори.
**Арфите се оценяват от жури клавишни инструменти.
КЛАСИКА
Камерен ансамбъл
ВРЕМЕТРАЕНЕ
Група I  (до 13 години вкл.)До 10 минути
Група II  (от 14г. до 18г. вкл.)До 15 минути
Група III (от 19 навършени години нагоре)До 20 минути
ПОП И ДЖАЗ
Соло изпълнител
Поп/ джаз ансамбъл
ВРЕМЕТРАЕНЕ
Група I  (от 14г. до 18г. вкл.)До 10 минути
Група II (от 19г. до 24г. вкл.)До 15 минути
Група III (от 25 навършени години нагоре)До 20 минути
*Всички участници в категория ПОП И ДЖАЗ представят своите произведения акустично, без допълнително озвучаване. Не се допускат бекинг тракове. Допуска се певците да си акомпанират сами на пиано, или китара при желание от тяхна страна.
ФОЛКЛОР
Соло изпълнител (кавал, гайда, гъдулка, тамбура, пеене)
Фолклорен ансамбъл
ВРЕМЕТРАЕНЕ
Група I  (до 13 години вкл.)До 10 минути
Група II  (от 14г. до 18г. вкл.)До 15 минути
Група III (от 19 навършени години нагоре)До 20 минути
*Всички участници в категория ФОЛКЛОР представят своите произведения акустично, без допълнително озвучаване. Не се допускат бекинг тракове.

ТАКСИ ЗА УЧАСТИЕ

Соло изпълнители60 лв.
Камерни ансамбли – класически, поп/джаз, фолклор
– дуо, трио, квартет
40 лв. /участник
Камерни ансамбли – класически, поп/джаз, фолклор
– от 5 до 8 души вкл.
30 лв. /участник
Ансамбли/ формации – от 9 души нагоре230 лв./ ансамбъл

ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ – краен срок 31.05.2022 г. (вкл.)

За записване за участие е необходимо да изпратите всички задължителни документи в един имейл на адрес: music.borovets@gmail.com със заглавие ЗАПИСВАНЕ и ИМЕ на кандидата/ансамбъла.

Задължителни документи:
– заявка за участие (свали тук);
– актуална художествена снимка, по възможност с инструментите;
– документ за внесена такса (ансамблите подават една обща такса)

Таксата се превежда по банкова сметка на организатора:

Сдружение “Мюзик Контекст”
Банка: ДСК, BIC: STSABGSF
IBAN: BG86STSA93000019471486
Клон: Красно село, ул. Дебър №1

Други разходи:
– пътни разходи, храна и престой са за сметка на участника;
– конкурсът не осигурява корепетитори;
– банкови и комисионни такси, както и разходи за получаване на дипломи по куриер са за сметка на участниците.

Непълни имейли и такива без коректно попълнено заглавие няма да се разглеждат. При изчерпване на местата организаторите запазват правото си да спрат да приемат документи и преди тази дата. При неявяване на конкурса – преведената такса не подлежи на връщане. Подаването на документи за участие в конкурса представлява съгласие с регламента на конкурса, както и съгласие за заснемане и разпространение на снимки и видеа с рекламна цел.

ГРАФИК ЗА УЧАСТИЕ И РЕПЕТИЦИИ

Графикът ще бъде обявен до две календарни седмици СЛЕД приключване на крайния срок за записване – 31 май 2022 г. (вкл.) в меню “Програма” на уебсайта, във ФБ страницата ни, както и на информационното табло във фоайето на х-л Самоков непосредствено преди започване на конкурса.

РЕЗУЛТАТИ

Списъци с резултатите ще бъдат обявени на информационното табло във фоайето на х-л Самоков, както и във Фейсбук, до един час след приключване на всички сесии в неделя, 26 юни. По-късно ще бъдат публикувани и в сайта, в раздел “Лауреати”.

НАГРАДИ И ОЦЕНЯВАНЕ

Оценяването се извършва посредством точкова система (1-100). Всички участници спечелили 100 точки печелят диплом “Абсолютна първа награда”, (броят е ограничен до двама души от категория) и ще участват в гала концерта на лауреатите, като един от тях ще спечели Гран При. Ако няколко участника в една категория имат еднакъв брой точки – предимство се дава на по-младия участник, ако са в различни категории – решението се взима на заседанието на общото жури в края на конкурса. Участниците се оценяват по пет критерия: техническо ниво, стилистични характеристики, ниво на трудност на избраната програма, артистични качества, изразяване;

Първа, втора и трета награда
Във всяка категория и група ще бъдат връчени първа (90-99т.), втора (80-89т.) и трета награда (70-79т.)
Сертификати за участие ще бъдат раздадени на всички явили се участници, непосредствено след участието им в конкурса.
Дипломи за награди ще бъдат изпратени по куриер на участника за негова сметка в едномесечен срок. Дипломите на участниците спечелили наградите Гран при, “Абсолютна първа награда”, стипендии на Министерство на културата, награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Швейцарско-българската асоциация за култура и Симфониета Видин ще бъдат раздадени на гала концерта.
Парични и предметни награди
Между отделните категории се разпределя паричен награден фонд, медали, фигурки и други предметни и специални награди. Организаторите запазват правото си да включат и допълнителни награди. Паричните награди ще бъдат превеждани по банков път в едномесечен срок, след изпращане на IBAN за превеждане на сумата на имейл music.borovets@gmail.com. Предметните награди ще бъдат раздадени на гала концерта.

Специални награди:

• Награда в категория “Класика, индивидуален изпълнител, пиано” в памет на проф. д-р Ростислав Йовчев, основна движеща сила на конкурса през годините, изтъкнат пианист, педагог и професор в НМА “П. Владигеров” – 200лв;

• Награди на Швейцарско-българската асоциация за култура:
– категория “Класика, индивидуален изпълнител, пиано, V група” – поемане на разноски за посещение на майсторски клас в Швейцария в размер на 500 швейцарски франка;
– категория “Фолклор”  – поемане на разноските за участие в концерт в Швейцария;
– категория “Камерна музика” – парична награда на стойност 300 швейцарски франка;

• Специална награда “Солист на Симфониета Видин” в категория “Класика, соло изпълнител, група 3, 4 или 5“. Спечелилия наградата ще бъде обявен на гала концерта на лауреатите.

• Награда в категория “Класика, индивидуален изпълнител, виолончело” на името на големия български виолончелист и педагог проф. Здравко Йорданов – 200лв;

• Награда в категория “Класика, камерен ансамбъл” на името на изтъкнатата педагожка проф. Ема Божинова – 200лв;

• Награда в категория “Класика, соло изпълнител, цигулка” на името на проф. Георги Бадев – 200лв;

• Награда за хоров състав, или фолклорна група на името на проф. Асен Диамандиев;

Стипендии

• Предоставят се стипендии при условията и реда на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби при включване на конкурса в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерство на културата през 2022 година;

Грамоти за преподаватели ще бъдат раздадени на преподавателите на наградените участници.

Решенията на журито са неоспорими, окончателни и не подлежат на промяна. Журито запазва правото си да не присъжда всички обявени награди, или да присъди допълнителни награди. Член на журито няма право да гласува за свои ученици.

ГАЛА КОНЦЕРТ И ГРАН ПРИ

Гала концертът на лауреатите ще се състои в зала България, х-л Самоков, в 17:00 ч (неделя), след приключване на всички сесии. На гала концертa ще свирят всички участници с “Абсолютна първа награда”, като журито ще присъди Гран При на един от тях. След приключване на концерта ще бъдат раздадени предметните награди на спечелилите участници от председателите на журитата.

Всички наградени участници са задължени да бъдат на разположение за участие в гала концерта на лауреатите.

В зала България по време на конкурса ще бъде осигурен концертен роял Steingräber & Söhne E 272, както и пиано Steingaeber & Sőhne Model 130 в зала Витоша. Инструментите са на разположение на участниците благодарение на любезната финансова подкрепа на Швейцарско-българската асоциация за култура и техническото партньорство на Рунитон, официален представител на Steingräber за България.

Пожелаваме успех на всички участници! 🙂

*Организаторите запазват правото си да променят условията на конкурса.